Ці пиріжки – з рецептів карельської кухні. Але у справжніх карелів їх називають «сулухуні піро», що в перекладі означає «женихівські пироги» (або «пироги для зятя»), тому що раніше такі пиріжки смажили, коли в будинок приходили свати або пригощала зятя теща, коли він приходив до неї в гості.
Приготуйте половину пиріжків просто з цукром, а половину, наприклад, з картоплею.
Замісити густе тісто, зробіть кульки, а з них розкачайте тонкі кружечки (сканци), діаметром близько 10-15 см. На одну половину кола насипте цукор (трохи більше половини чайної ложки) і акуратно розрівняйте його. Краї змочіть водою, защипніть та смажте на олії з двох сторін.
Зверніть увагу! Розкачувати тісто треба ТОНКО, в іншому випадку цукор всередині не розчиниться. Під час смаження пиріжки надуються, а потім опадуть і стануть пласкими.
Для начинки картоплю відваріть в невеликій кількості води, злийте воду, розімніть і, ще в гарячу, всипте натертий сир і дрібно нарізаний кріп, посоліть, поперчіть (можна і масла додати).
Їсти пиріжки можна і холодними, і гарячими, просто будьте обережні, щоб не обпектися.