При простому згадуванні слова "десерт" мимоволі виникають асоціації з якимось красивим, солодким, ніжним і тане в роті ласощами. Для когось це пташине молоко або ароматне морозиво, для когось тірамісу або бісквіт зі збитими вершками. Очевидно одне - крем-брюле завжди поза конкуренцією.
Крем-брюле - незрівнянний французький десерт з незабутнім і неповторним смаком. Ніжний, повітряний крем, покритий золотистою карамельною глазур'ю. Це справжня кулінарна вишуканість, оригінальний і неповторний шедевр французької кухні.
Читайте також: Оригінальний десерт за 5 хвилин
Крем-брюле - класичний рецепт
Класичне крем-брюле можна приготувати в духовці або на водяній бані. Сьогодні прості господині та професійні кухарі вміють приготувати ці солодкі ласощі навіть в мікрохвильових печах.
"Родзинкою" кожного крем-брюле є золотиста карамельна глазур. Готується вона так: цукор плавиться до коричневого кольору і тонким шаром заливається готовий крем. Через деякий час карамель застигає та утворює характерну солодку скоринку. Весь процес від підготовки продуктів до приготування крем-брюле займає близько півтори години.
Інгредієнти:
- 3 столові ложки цукру для карамелі - чим більше цукру, тим краще;
- 8 яєчних жовтків;
- 2 склянки вершків жирністю 30%;
- третина склянки цукрової пудри або піску;
- ванільний цукор (досить чайної ложки).
Спосіб приготування:
Цукор або пудру розтерти з жовтками. Збивайте близько хвилини, поки цукор не розчиниться. Коли збита маса побіліє, додати до неї гарячий ванільний крем, постійно помішуючи ложкою.
Ніжний крем готовий, можна розливати по формах.
Залийте деко на третину води, поставте на нього формочки та відправте в розігріту духовку. Для запікання цього десерту досить 160 градусів. Готовність крем-брюле залежить від затверділих країв. Краї повинні бути пропеченими, а в центрі десерт повинен залишатися рідким.
Готове ласощі дістати з духовки та, після того, як воно охолоне, влити в нього тонким шаром карамелі.
Карамельну скоринку для крем-брюле можна приготувати різними способами:
- У сковороді. Розтопіть цукор на гарячій сковороді до коричневого кольору. До цукру рекомендується додати кілька крапель води.
- У каструлі. У невеликій мисці варіть цукор до повного розчинення.
- У духовці. Посипати цукром кожну порцію десерту і поставити в розігріту до 240 градусів духовку, поки цукор не стане коричневим.
Читайте також: Новорічний десерт "Соснова шишка в снігу"
Апельсинове крем-брюле
Інгредієнти:
- 100 г цукру;
- 1 стакан молока;
- 2 апельсини;
- 2 столові ложки меленої кориці;
- 6 яєчних жовтків;
- 350 мл жирних вершків;
- 100 г журавлини.
Спосіб приготування:
Жовтки з цукром збити до білого кольору до повного розчинення кристалів цукру.
В окремій мисці змішайте корицю, вершки та молоко. Доведіть до кипіння. Чи не кип'ятити та відразу знімати з плити.
Тепер потрібно приготувати фруктово-ягідну начинку. Для цього змішайте журавлину з м'якоттю апельсина і відразу рівними порціями розподіліть їх по формах.
Перелийте яєчну суміш в місткість з підігрітим молоком і вершками. Варіть, поки суміш не стане густою. Розігрійте духовку до 180 градусів, відправте туди крем-брюле приблизно на пів години. Тим часом приготуйте карамель, а потім вилийте її в готовий десерт.