![](https://vchaspik-rozrobka.pp.ua/sites/default/files/styles/full_image/public/images/u12952/2021/01/84_14_0.jpg?itok=6Doxe8sR)
На прилавках українських магазинів іноді можна зустріти так званий "сирний продукт", який видають за справжній сир.
Голова громадської організації "Споживча довіра" Олена Куликова в ефірі каналу "Україна 24" розповіла, як визначити, що перед вами не сир, а фальсифікат.
За словами Куликової, точно визначити підробку можна в лабораторії або за допомогою певних засобів вдома, але в магазині на око це зробити досить складно. Хіба що будуть якісь очевидні ознаки, наприклад, сир занадто білий. Однак насторожити може і ціна продукту.
"Для виготовлення 1 кілограма сиру потрібно 11 літрів молока. Відповідно, мінімальна вартість - 120 гривень тільки на сировину, є ще й інші інгредієнти, купа всяких накруток, кожен повинен десь заробити. Близько 200 гривень за кілограм - відсікаюча ціна. Нижче - це вже не сир", - заявила Куликова.
За словами експерта, справжній сир позиціонується як вітамінний, корисний протукт. Вживання фальсифікату відчутної шкоди організму не завдасть, але і користі від нього не буде.
Читайте ще: Майже половина розчинної кави в Україні - фальсифікат: експерти розповіли, як захиститися від підробки