У магазинах і на ранках України вже з'являється улюблений продукт початку літа - молода картопля. Цей овоч містить безліч корисних речовин, але декому може і нашкодити.
Час Пік розповість, в чому користь і шкода молодої картоплі.
Чим корисна молода картопля
Молода картопля - неоціненне джерело вітамінів і мінералів. Всього 150 грамів цього продукту забезпечує необхідну денну дозу вітаміну С. Крім того, бульби містять вітаміни В1, В3, В6, залізо, калій, фосфор, магній, фолат, пантотенову кислоту і рибофлавін.
Молода картопля - відмінне джерело антиоксидантів, які уповільнюють старіння організму і запобігають розвитку захворювань серця і діабету.
Резистентний крохмаль, який міститься в молодій картоплі, запобігає розвитку захворювань кишечника і може поліпшити стан хворих на виразковий коліт і хворобу Крона. А клітковина, якої особливо багато в шкірці, служить профілактикою раку товстої кишки.
У чому шкода і кому протипоказано їсти молоду картоплю
Незважаючи на безліч корисних властивостей, молода картопля може виявитися не такою вже корисною. Слід пам'ятати, що в молодій картоплі, особливо ранній може бути багато нітратів, якщо її вирощують у прискореному темпі. Але якщо ви виростили картоплю на своїй грядці або купили у надійного постачальника, то можна не боятися. А для підстраховки куплену на ринку молоду картоплю можна замочити в холодній воді на півгодини - це дозволить знизити вміст нітратів на чверть.
Не рекомендується їсти молоду картоплю хворим на цукровий діабет, оскільки овоч багатий на вуглеводи і має високий глікемічний індекс. Після його вживання цукор у крові різко підвищується, а потім так само різко падає. Тому через деякий час після вживання молодої картоплі можна знову відчути голод, а то й симптоми гіпоглікемії (падіння цукру в крові).
Також від молодої картоплі варто відмовитися при панкреатиті, каменях у жовчному міхурі, при загостренні будь-яких захворювань травного тракту.
З обережністю слід їсти молоду картоплю вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям.
У жодному разі не варто їсти молоду картоплю з зеленими плямами. Бульби зеленіють, якщо якийсь час лежать на сонці, при цьому в овочі утворюється токсична речовина під назвою соланін. На смак така картопля пекучо-гірка, до того ж соланін викликає розлади травлення, в більш важких випадках - підвищення температури, помутніння свідомості, судоми і навіть кому. Якщо позеленіло менше чверті бульби, зелену ділянку можна зрізати і вжити решту в їжу. Якщо значна частина бульби зелена - таку картоплю краще викинути.
Дивіться ще: Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші