![](https://vchaspik-rozrobka.pp.ua/sites/default/files/styles/full_image/public/images/u12952/2020/08/dynya_0.jpg?itok=p-M4FcX0)
В останній місяць літа складно уявити відсутність в раціоні сезонних ягід і плодів. Наприклад, ароматна диня по праву завоювала любов дорослих та дітей. Її можна їсти у свіжому вигляді та застосовувати в кулінарії до різних страв. Вона володіє масою корисних речовин, але цей солодкий і соковитий фрукт також має і протипоказання. Ми сьогодні ближче з нею познайомимося і розглянемо її властивості.
До складу дині входять білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини та ряд вітамінів. Для початку ми розглянемо все по порядку і розпочнемо з корисностей.
Користь
- М'яко очищає кишечник, стимулює його роботу
- Подовжує молодість шкірі, покращує колір обличчя
- Підтримує здоров'я кісток
- Знижує артеріальний тиск
- Покращує зір
Тому можна не тільки насолоджуватися її чудовим смаком, але і підтримати та зміцнити свій організм. Диня вгамує спрагу, а динний сік поліпшить роботу нирок і полегшить біль в суглобах. Особливо сік корисний літнім людям, тому що перешкоджає погіршення пам'яті та концентрації. Диня також чудово прижилась у косметології і творить там дива. На основі м'якоті дині виходять чудові маски: вони зволожують шкіру та заспокоюють роздратування, надають волоссю здоров'я і красу.
Читайте також: Як виростити диню: секрети і особливості
Маски:
- Для живлення шкіри: зробити пюре з двох столових ложок м'якоті і змішати з 1 столовою ложкою меду, нанести на обличчя, змити через 30 хвилин.
- Для зняття роздратування: 2 стол. ложки м'якоті дині, 1 стол. ложка вершкового сиру, 1 чайна ложка гарбузового масла – цю маску тримати на обличчі 15 хвилин.
- Для зміцнення волосся: ½ склянки соку з дині, 1 ст. ложка сметани і 1 ст. л. оливкового масла, нанести на волосся і залишити на 40 хвилин, потім змити.
Для тих, хто прагне схуднути, можна сміливо застосовувати її в якості основного блюда та влаштовувати дні дині: калорійність у неї досить низька, а насичення дає клітковина за рахунок її великий вміст у фрукті.
Тепер поговоримо про її можливі протипоказання.
Шкода
- Вживання у великій кількості може призвести до гіпервітамінозу та перезбитку мікроелементів.
- Їсти диню слід окремо, нічим не запиваючи, аби не перевантажити шлунок.
- Протипоказано вживати фрукт матерям, що годують грудьми: у дитини можуть виникнути проблеми з кишківником.
- Не можна вживати диню людям з цукровим діабетом, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки.
У цілому, диня – корисний продукт, володіє гарним впливом на здоров'я і заслуговує на почесне місце у вашому раціоні, якщо вживати її правильно.